NTAK szám: SZ19000125 

Tájékoztatás az aktuális helyzetről, utazási és a vendégfogadás feltételeiről

A SZÁLLÁSHELY SZOLGÁLTATÓKAT ÉRINTŐ KORLÁTOZÁSOK

 Aktuális információk 5,5 M beoltott után, 2021.07.03tól:

https://kormany.hu/hirek/55-millio-beoltott-utan-megszunik-a-kotelezo-maszkviseles-es-ujabb-korlatozasok-kerulnek-feloldasra

 • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
 • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Korábbi hírek, információk:

 • Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 5 milló főt, lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra a koronavírus ellen védett vendégek és a velük együtt utazó, felügyeletük alatt álló, kiskorú gyermekek számára. A koronavírus elleni védettség igazolása, a védettségi igazolvány bemutatásával, vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül történik.

 • A védettséget igazoló vendégek mellett, szállásadó partnereink továbbra is fogadhatják az üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkező vendégeket, illetve abban az esetben, ha rendvédelmi illetve egészségügyi dolgozók szolgálatteljesítés kapcsán szeretnének megszállni.

 • A korlátozások minden szálláshelyre vonatkoznak, szállodákra és magánszálláshelyekre egyaránt.

 • A turizmusfejlesztési hozzájárulást és az idegenforgalmi adót a veszélyhelyzet végéig (a parlament 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig) továbbra sem kell a szálláshelyeknek befizetni.

 

Gyakran feltett kérdések:

 • Milyen vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?
 A korlátozások ideje alatt akkor fogadhatjuk a vendéget, ha nyilatkozik arról, hogy üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkezik, vagy rendvédelmi ill. egészségügyi dolgozók a szolgálatteljesítés idejére akarnak megszállni, VAGY ha turisztikai céllal érkezik és igazolja védettségét igazolvánnyal vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül.
 • Milyen országból érkező külföldi vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?

Jelenleg a következő országokból érkező vendégeket lehet fogadni magyar szálláshelyeken: Bahreini Királyság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Románia, Szerb Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság. A védettségüket ugyanazon módon tudják igazolni a szálláson, mint a határ átlépésénél, nevezetesen a saját országuk által kiálított igazolással (védettségi igazolás, oltási igazolás).

Az aktuális listát a következő linken olvashatja:https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-a-vedettsegi-igazolvannyal 

A Magyarország által elfogadott védettségi igazolások mintái innen tölthetőek le.

 •  Hogyan ellenőrizhetem, hogy milyen céllal érkezett hozzám a vendég?
 A koronavírus elleni védettség igazolása, a védettségi igazolvány bemutatásával vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül történik.

Az alábbi linken elérhető a nem szabadidős vendégekkel kitöltethető nyilatkozat minta. Valamint az is elfogadható, amennyiben a munkáltató, az oktatási intézmény, a küldő szervezet, intézmény ad igazolást, hogy üzleti/gazdasági/oktatási célból kell a vendégnek a szálláshelyen tartózkodnia és ezt az igazolást bejelentkezéskor a vendég átadja a szállásadónak.

 • Milyen lehetőségei vannak a szálláshelynek az érintett időszakra eső aktív foglalásokkal kapcsolatban? 
 1. Jövőbeli dátumra történő módosítás

 2. Dátum nélküli módosítás

 3. Foglalás lemondása

 • Mire számíthat a szálláshely, ha a korlátozások ideje alatt mégis befogad olyan vendéget, aki nem rendelkezek a megfelelő igazolásokkal?
A rendelet szerint a szállásadó és a megfelelő igazolások nélkül a szálláshelyen tartózkodó vendég is bírságolható.
A szabálysértési bírság összege a vendégek esetében 5.000 forinttól 500.000 forintig terjedhet.
A szálláshely azonban 200 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot kaphat, vagy legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.
  
 • Milyen szabály vonatkozik a maszkviselésre, és mi a szálláshely üzemeltetőjének a kötelessége?
 A szálláshely felelőssége a védettségi igazolás ellenőrzése, ennek hiányában megtagadhatja a bejelentkezést.
A rendelkezés értelmében védettségi igazolvánnyal rendelkező szabadidős vendég a szálláshelyen nem köteles maszkot viselni, míg az üzleti utazó és a szálláshelyen foglalkoztatott személy a vendégtérben védettségi igazolvány hiányában köteles maszkot viselni.
 • Milyen szabály vonatkozik családi esemény és magánrendezvény esetén a szálláshely üzemeltetőjére?
 Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 5 milló főt, eltörlésre került az éttermek kötelező zárási időpontja.

Lakodalom tartható, azon legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén (Pl. eljegyzési vacsora, születésnap) pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes.

Vendéglátó üzletben tartott lakodalom esetén, a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni.

Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

 Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

Ha a családi eseményt vagy rendezvényt az étteremben tartják, akkor:

 • az étterem belső helyiségeiben csak olyan személy tartózkodhat, aki védett, azaz rendelkezik igazolvánnyal vagy applikációval,

 • nem védett személy is tartózkodhat a családi esemény helyszínén az étterem belső helyiségében, ha az étteremnek van olyan elzárt terme, ahol csak a családi esemény résztvevői lesznek, azaz nem keverednek az étterem többi vendégével, vagy az eseményre az egész éttermet kibérlik és a meghívottakon kívül más nem lehet jelen.

Zenés-táncos rendezvény csak védettséget igazoló személyek számára tartható. Itt a főtevékenység a zeneszolgáltatás vagy a tánc (pl. koncert, diszkó).

Ha a családi eseményt vagy a rendezvényt a szállodában tartják, akkor:

 • a családi eseményen, rendezvényen szállodában csak védett személy tartózkodhat,

 • ha a családi eseményre, rendezvényre az egész szállodát kibérlik, azaz más vendég nem lesz jelen, akkor nem védett személy is részt vehet a családi eseményen, rendezvényen,

 • ha a szállodának van elkülönített helyisége, ahol a családi esemény, rendezvény megtartható, akkor a nem védett személy csak ebben a helyiségben tartózkodhat.

 • Családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás megengedett (előzene is).

Egyéb rendezvény (pl. konferencia, üzleti megbeszélés) zárt térben létszámkorlát nélkül, de kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére tartható. Szabadtéren 500 fő alatt igazolvány nélkül, 500 fő felett szintén csak igazolvánnyal tartható.

A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

 • Visszajár-e az előleg, érvényes-e a kötbér, ha lemondja az esedékes utazását a vendég?
Jelenleg a normál lemondási feltételek vannak érvényben, vagyis, ha lemondja a vendég a foglalását, kötbéres időszak alatt a befizetett előleg nem jár vissza, a kötbért a szálláshely érvényesítheti.

 

 

Kapcsolatfelvétel

Hotel Amigo
8621 Zamárdi, Petőfi u. 16.
Telefon: +36703860330
Email: info@amigohotel.hu


ÜZENETKÜLDÉS:

Facebook

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház