NTAK szám: SZ19000125 

Látnivalók

A Kőhegyi kilátó

kilatoA várostól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival. A Kő-hegyi kilátóból (219,8m) csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, tiszta időben pedig a csillogó víztükörre Kenesétől Badacsonyig és déli irányban a Somogyi dombságra. A Kőhegyi kilátó egy meredek dombon áll és még egy meredek lépcső vezet fel a toronyba. Autóval csak a domb aljáig lehet menni. A gyalog, vagy kerékpárral érkezők kis pihenőt találnak a torony tövében, ivókúttal, WC-vel és egy Kilátó Terasz nevű büfével. Az ide túrázók útközben mindenképp keressék fel a Szamárkőnek hívott misztikus sziklát is.

 

Szamárkő

szamarkoAz érdekes, sziklatömböt Zamárdi nyugati végén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén “tűzgödröt” látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma. Eddig a legenda. A régi öregek azt vallják, hogy a követ a tihanyi tűzhányó dobta át ide. Vagy a vízözön hagyta itt.

 

Szántódpuszta

szantodpusztaAz 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert Szántódpuszta, a XVIII-XIX. századi páratlan majorsági műemlék-együttes, mely a Balaton déli partján, a 7-es számú főút mellett található, Zamárditól 5 km-re. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét. Szántódpusztán ma idegenforgalmi és kulturális központ működik, mely számos képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. Itt található a Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be. Ezen kívül helytörténeti kiállítások, festménygaléria, lovascentrum, állatsimogató is várja az ide látogatókat.
Iskolás gyermekek részére kedvezményes belépő a területre. Kérésre kézműves foglalkozásokat, íjászatot korhű viseletben, néptánc bemutatót szerveznek. Minden betérő vendég számára lovaglási, kocsikázási, pónizási lehetőség áll rendelkezésre.

Kapcsolatfelvétel

Hotel Amigo
8621 Zamárdi, Petőfi u. 16.
Telefon: +36703860330
Email: info@amigohotel.hu


ÜZENETKÜLDÉS:

Facebook

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház